Livet som Talent Manager på Mpya Finance.
Det hemliga och glamorösa livet som Talent Manager på Mpya Finance – och på vilket sätt du som ekonom kan få ett nytt liv om du träffar en. (Nåja, nytt jobb i alla fall.)
Det hemliga och glamorösa livet som Talent Manager på Mpya Finance – och på vilket sätt du som ekonom kan få ett nytt liv om du träffar en. (Nåja, nytt jobb i alla fall.)
Att säkerställa lika rättigheter för alla och utrota diskriminering (Delmål 10.3 i Agenda 2030) är något som Mpya Finance jobbar för genom att bland annat regelbundet bjuda in RFSL att hålla en introduktion till hbtqia+ och normkritik för alla medarbetare.
Ja, den möjligheten har vi faktiskt på Mpya Finance. Genom att bli blodgivare får vi ge blod under arbetstid, vilket är en del i vårt hållbarhetsarbete kopplat till mål 3 i Agenda 2030; "God hälsa och välbefinnande".
Det innebär att jag ansvarar för inhämtning och bearbetning av finansiell information från våra dotterbolag som i slutändan ska landa i ett rapportpaket till styrelsen. Det innebär även att ansvara för budget-/forecastprocessen och följa upp informationen som i sin tur fungerar som jämförelsetal till faktiskt utfall och bidrar till att öka förståelsen.
Vi på Mpya Finance brukar prata om hela ekonomen och hela människan. Att vi ska må bra både på jobbet och utanför. Därför jobbar vi målmedvetet med hälsa, hållbarhet och välbefinnande i alla olika former, så att det ska passa individen. (Välbefinnande är ju ett ord som är väldigt personligt. Det som passar mig kanske inte passar någon annan.)
Vi kan nog alla känna igen de där dagarna då man kommer hem efter jobbet och är så trött att man inte ens orkar laga mat (som skulle kunna ge den där energin man behöver). Än mindre orkar man ta en promenad, gå på yoga, träffa en vän, vara med familjen eller kasta sig iväg på ett träningspass. Det är inget konstigt. Jobbet kan vara slitigt.
Vem känner inte igen sig när vi stöter på toppar av arbetsbelastning i vårt arbetsliv som ekonomer? Då vi rusar mellan möten, jonglerar med e-post och deadlines, och stressar med årsbokslut och årsredovisningar. Marie Melin, ekonomikonsult på Mpya Finance, delar med sig av ett bra "verktyg" för att finna ”balansen”…
Vättern och Jätten Vist har fått sällskap av Mpya Finance, som precis har startat upp i Jönköping. Först på plats är Sofia Molinder som tidigare jobbat med såväl revision som inom konsult- och rekryteringsbranschen i många år. Vi träffade Sofia och ställde några frågor om det nya kontoret. Det visade sig bland annat att hon har varit riktigt duktig på fotboll.
Vi tyckte att vi saknade något på Mpya under sensommaren 2021. Ett extra stöd som skulle verka både förebyggande och bromsande samt givetvis(!) vara konfidentiellt och individanpassat. Det var starten på vårt samarbete med BlueCall – vår mentala PT.
Hållbarhetsrapportering, CSRD och ESG. Det är mycket som händer nu, och vi på Mpya Finance har kastat oss in i arbetet för att lära oss mer. Förutom ett seminarium vi hade nyligen, med en inbjuden hållbarhetspanel* och en expert från PWC, har vi också passat på att fråga BEWI som var tidigt ute med hållbarhetsrapportering.
Den 28 augusti smäller det. Då kommer Mpya Finance till Borås, känd som textilstaden och knallestaden, där det finns många spännande, internationella och stora företag. Hur ska det gå? Hur går tankarna? Hur vinner man på en marknad som kanske inte är känd för att släppa in nykomlingar? Vi träffar Ida Eriksson, som kommer vara den som startar Mpya Finance i Borås.
Att vara ny i branschen kan vara en utmaning – särskilt när det kommer till att bygga upp nätverk. Detta gäller inte minst för rekryteringsbranschen, där alla redan känner alla och i synnerhet om man dessutom verkar inom en specifik bransch inom rekrytering!
Trender inom de flesta yrken, kommer och går. Så även inom yrket ”rekryteringskonsult”. Digitaliseringar, effektiviseringar av olika slag, processförbättringar, utökade testbatterier, förändrad arbetsmarknad, bättre system som minimerar felmarginaler, för att nämna några. Men blir det alltid bättre?
Den klassiska ekonomiavdelningen registrerar historiska affärshändelser (bokföring), sneglar i spåkulan (budget/prognos) och stöttar VD/styrelsen i deras arbete med strategisk affärsutveckling (analyser, uppföljning, beslutsunderlag).
En sak som Ida Lindström upptäckte när hon började på Mpya Finance var att saker och ting går fort. ”Jag vill bli bättre på business-engelska”, sa Ida, och på några dagar var engelska-läraren fixad. No problem, let’s start studying, var budskapet.
Konsultens vardag handlar om att jobba på olika uppdrag, hos olika bolag och möta olika utmaningar. Ibland är uppdragen långa, kanske ett år eller mer, ibland några månader. Som konsult får man lära sig mycket och det är ett inspirerande tempo emellanåt. Men det kommer ibland perioder då man är ”mellan uppdrag”. Vad gör man då? Vi frågade Adnan Kovacevic, på Mpya Finance i Malmö.
Vi har en världsmästare i innebandy på tråden. 11 säsonger i landslaget. Två VM guld och fem SM Guld (med Lockerud), för att nämna några av medaljerna. Robert Bodén, spelade sin sista match 1998, men har sedan dess varit djupt involverad i svensk innebandy, både som analytiker och tränare.
Vi brukar säga att vi ska finnas där ekonomerna finns och eftersom Västerås är en ekonomistad av rang så är det även fullt naturligt att vi etablerar oss här. I Västerås är det viktigt med lokal förankring, kontakter och en vilja att göra skillnad för människor och samhället i stort (det är även ett stort plus om man pratar västmanländska!).
Helsingborg är en riktig sommarstad. Faktiskt en av få städer i världen som har citykärnan precis vid vattnet. Och runt vattnet finns caféer och restauranger med fantastiska uteserveringar. Och det är inte ovanligt att se någon promenera över gatan i morgonrock för att ta ett morgondopp. Är det den perfekta sommarstaden? Vi frågar Josefin Gorthe Skafar, Operativ Chef på Mpya Finance i Helsingborg.
De senaste rekryteringstrenderna 2022. Vi har gjort en spaning. Rekryterarens kunskap färgar av sig på företaget som söker. Det är kanske ingen jättehemlighet, men det glöms ibland bort.
Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och för dig som inte visste det är det också den staden med Sveriges äldsta universitet (grundat 1477). Och nu, 545 år senare, etablerar sig alltså Mpya i denna fantastiska miljö. Vi frågade Hanna Bulldra om hur det känns att öppna ett nytt kontor i Uppsala.
Det är inte brist på ekonomer. De är lika många, om inte fler, som när vi tittade sist (för ett år sedan). Men det är svårt att få tag på dem, till alla nya jobb!
När Christopher Backis var nyutexaminerad ekonom fick han ett eftertraktat jobb på en revisionsbyrå, där tempot var högt. Speciellt under våren då det är högsäsong i den här branschen. Nyfikenheten och glädjen över att börja som ekonom var visserligen stor,
Mpya Finance har i många år jobbat målmedvetet med att bli ett bolag som tar hälsa och välmående på allvar. Nu är det dags att ta utöka ambitionen ytterligare i och med samarbetet med IMR, Institutet för Människor i Rörelse.
En enkel sak, men det första intrycket när de ringer mig är alltid toppen, det måste jag säga. Man blir glad. Men sedan började vi prata mer och mer. Vi pratade om vad Mpya står för och vilka värdegrundsgrunder som finns, och jag fick läsa Mpyas Kulturbok och då… då kände jag att det där, det sluter jag upp bakom.
2021. Året då jag och min sambo sålde vårt hus i Norrland, gifte oss och flyttade 100 mil söderut. Jag sa upp mig från min trygga anställning och blev konsult på ett bolag som heter Mpya Finance. Åh herregud, ”konsult”! En sådan som åker runt på olika uppdrag och kan allt och vet allt.
Under mina fyra år på Mpya Finance har jag flera gånger fått frågan om jag vill lämna Mpya Finance och ta anställning på uppdraget istället. Varje gång har jag, utan minsta vånda, tackat nej. (Ett ödmjukt ”nej tack”.)
ag har gjort en upptäckt! Vi på Mpya Finance jobbar mycket med kultur och självledarskap. Vi jobbar agilt och är en platt organisation där man är fri att ta egna initiativ.
Jag började på Mpya Finance för 4 år sedan, då ett knappt ettårigt företag, och var vid det tillfället inställd på att jag absolut inte orkade vara konsult längre med all osäkerhet och oro som det innebar.
Mpya Finance startar i Linköping och vi är såklart väldigt nyfikna på att höra hur det går. Vi ställde några frågor till Robert Polstam som tillsammans med tre kollegor nu har dragit igång verksamheten. Så, alla ekonomer; controllers, redovisningsekonomer, CFO:s och ekonomiansvariga i Linköping med omnejd – spetsa öronen.
Efter flera år på Mpya Finance, och efter flera år som konsult, kommer jag nu börja en anställning på vad jag skulle kalla ”drömjobbet”. Men jag skulle vilja ta tillfället i akt att reflektera lite över hur jag tillslut hittade mitt drömjobb, och hur det hittade mig
Alla har vi någon gång fått oss en uppgift tilldelad; något att lösa, något att planera, en rapport att skriva. Men när man sätter sig för att starta igång med uppgiften så känns det som att bestiga ett berg. Det händer ingenting. Hjärnan är låst. Tankarna kanske kommer smygande – kommer jag klara uppgiften? Vet jag ens hur man gör?
Som ekonom får man oftast ett stort ansvar vilket är roligt och utmanande, men med det följer ofta en viss anspänning och nervositet… eller ska man kalla det pirr i magen? Eller för att tala i klartext: vissa delar av ens arbete ger betydligt större huvudvärk än andra. Men vad är det egentligen som ger oss dessa tudelade känslor? Vad är det som är läskigt med ekonomi?
”You never get a second chance to make a first impression”, lyder uttrycket. Det finns som vi alla vet många goda råd till den som är på jobbintervju, och till den som söker jobb. Men det som glöms bort är att det gäller lika mycket arbetsgivaren, bolaget.
Att anlita en ekonomikonsult, vare sig det är en redovisningsekonom, CFO, Controller eller vad man nu som ekonomikonsult skulle kunna pyssla med, kan ha olika syften. Exempelvis skulle man kunna anlita en ekonomikonsult för att täcka upp för en person som gått hem på föräldraledighet. Eller så kanske någon sagt upp sig och man behöver en ersättare snabbt för att inte tappa fart. Eller så är det helt enkelt för mycket att göra för den nuvarande styrkan på en arbetsplats.
Varför jobbar jag hellre på många olika bolag, än är fast anställd på ett och samma? Här kommer mitt svar på den eviga frågan. ”Veiron i Ottan” (Robert Gustavssons stenhårda varvsarbetare från Göteborg som väckte folk tidigt på morgonen i sitt radioprogram, i TV-programmet Nilecity), sa till en av personerna han ringde upp: ”Amen skärp dig nu, är du konsult eller?” Inte helt utan ett visst mått av… vad ska vi säga… skepsis?
Om jag hade fått en krona för varje gång jag har förklarat vad en business controller jobbar med, hade jag nog inte varit miljonär, men jag hade utan tvekan haft en hunka eller två på fickan. Hojta om ni känner igen er!
Rätt CFO ska ha stor kunskap och bred erfarenhet, gärna parat med specialistkompetens. Hen ska ha jobbat i minst tio år i en liknande bransch och ha alla utbildningar som finns att få. Det där vet vi och det har vi alla koll på. Men allt är inte erfarenhet som glimmar.
I serien ”Micael och Anna snackar” har vi nu kommit till Del 3. Micael Dahlen, professor i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och författare till ett flertal böcker, och Anna Lannerhjelm, VD på Mpya Finance, diskuterar i den här intervjun bland annat kreativitet och företagskultur, det viktiga i att byta perspektiv och hur man kommer se på karriär i framtiden.
Micael Dahlen och Anna Lannerhjelm diskuterar i den här intervjun, Del 2, om det här med jakten på lycka, och möjligheten att bli lycklig av rätt jobb? Går det överhuvudtaget? Vi får också några trösterika ord om hur de båda ser på 2021, med en pandemi som med största sannolikhet fortfarande hänger kvar.
I serien ”Micael och Anna snackar” tänker vi nu presentera Del 1. Micael Dahlén, professor i ekonomi på Handelshögskolan och författare till ett flertal böcker, och Anna Lannerhjelm, VD på Mpya Finance, pratar om stort och smått, men med fokus på ekonomen, ekonomyrket och framtiden.
Eller ska man egentligen ställa sig frågan om en ekonom är ekonomisk eller dum-snål? För det är ju en skillnad på att vara snål, ekonomisk och dum-snål… Eller? Låt oss fundera en stund på dessa tre olika ord som beskriver ett sätt att vara.
Jag fick frågan häromdagen och satte mig ner och funderade. Jag vill naturligtvis att mina barn ska jobba med precis det de vill. Jag stöttar dem hela vägen. Men om de väljer samma bana som sin mor, vad kan de vänta sig? Och har jag några goda råd att dela med mig av? Här kommer mina samlade tankar:
Betyder ”hälsa” att må bra? Och innebär det i så fall att allt vi mår bra av, automatiskt också är hälsosamt? Nej, skulle jag säga. På så sätt skulle soffliggaren kunna argumentera för att ”ligga i soffan” får hen att må bra – alltså är det hälsosamt att ligga i soffan… Nej, igen… Som jag ser det är hälsa en frukt vi skördar efter lite slit och kämpaglöd. Hälsa, för mig, är den 25:e (lönedagen) för kroppen efter en månads hårt slit.
Ibland hör vi kollegor säga - ”blir det inga fel, gör vi fel”. Men vad menar vi egentligen med det? Och är det på riktigt ok att göra fel? Här hade givetvis en definition av ordet fel varit önskvärt, men tänk er ett fel som inte innebär alltför stor risk för bolaget och inte medför alltför stora ekonomiska konsekvenser. Då tänker vi ungefär samma.
Tänk dig att du går in i ett rum som du förväntar dig ska vara lite lagom beige, dammigt och med tysta knappanden på tangentbord och istället går du rakt in i en perfekt operfekt röra av unika fåglar med alla världens färger och med energi och idéer i överflöd. Så är det att vara här hos oss på Mpya Finance. Vi är en organisation som välkomnar alla unika fåglar.
Vi som jobbar på Mpya som rekryteringskonsulter träffar många människor från flera generationer. Och frågan vi ofta får lyder, är det skillnad på generationerna? Här kommer min och Johannas högst ovetenskapliga spaning, med glimten i ögat. Men, vill vi säga, den innehåller också en stor dos sanning.
Under pandemin har vi dagligen fått frågan om hur det ser ut för oss ekonomer? Finns det några tillgängliga uppdrag? Hur många rekryteringsuppdrag har ni? Vad är er syn på läget? Kommer marknaden att återhämta sig? Eftersom vi tror på transparens och öppenhet, den som delar får tillbaka, så tänkte jag sammanfatta vår upplevelse under de senaste månaderna. Både det jobbiga och det lite mer hoppfulla.
Att jobba med hållbarhet i en konsultorganisation, som dessutom har många av sina medarbetare ute på olika uppdrag, hur gör man då? Går det ens? Vi slog våra kloka huvuden ihop och bestämde oss för att tar fram en hållbarhetspolicy utefter några av FN:s globala mål, där vi som företag till exempel kan jobba med social hållbarhet.
Som ekonom är det inte ovanligt att man blir kontaktad av en headhunter. Det är för det mesta bara roligt, ”smickrande” är ordet. Men det finns en del saker att tänka på. Det första, och viktigaste, är förstås att inte bli för smickrad och tacka ja bara av bara farten.
Kulturen sitter i väggarna säger man. Men vad är det som sitter i väggarna? Och vilka är ”väggarna” nu? Många är eniga om att företagskultur är avgörande för både framgång, resultat och välmående medarbetare. Med Corona testas kulturen, så var skapas den nu?
Den här är historien om en cykelfärd från Stockholm till Göteborg. Från ett Mpya-kontor till ett annat. Genom det svenska landskapet, hukandes under dovhjortsjägarnas knallande gevär, halvsovande i en hängmatta i skogen, väckt av skrikande tranor i gryningen...
Kultur är lite som att ta hand om en gemensam baby, och blir inte babyn vaggad märks det direkt. För att lyckas med ett kulturbygge krävs mycket mer än några workshops och ett gemensamt projekt på tre månader. Det tror jag vi alla vet. Att få en kultur att leva innebär att dagligen känna ansvar över hur man engagerar och involverar alla i bolaget. Men hur gör man? Det finns säkert många vägar fram till målet, men här delar jag med mig lite av hur vi tänker. Vi har några byggstenar för att skapa delaktighet och engagemang i vardagen, vilket i sin tur bygger kulturen.
Här kommer en personlig berättelse om vår resa från Lidköping till Göteborg, där vi tillsammans började på Mpya Finance. När vi skrev detta hade ingen av oss hört talas om Corona. Nu har vi och världen hamnat i en pandemi. Vi har suttit i karantän, vi har saknat våra nära och kära och många i vårt samhälle har haft det svårt.
När kunder hör av sig till Mpya Finance, vet de redan att de anställda på bolaget är självständiga personer med kvalificerad kompetens. Och de hyr man inte. De anlitas.
Generation Y, Generation Me eller Millennials. Kärt barn har många namn. När det handlar om personer födda mellan början av 1980-talet och mitten 90-talet gäller denna mångfald även fördomarna. Generation Y är curlad, egoistisk, illojal och törstar efter uppmärksamhet.
Den har nog inte undgått någon att rekryterarens roll har förändrats drastiskt de senaste åren. Från att sitta med högar av ansökningar till ett och samma jobb, där rekryterarens uppgift var att välja ut de mest relevanta för tjänsten och sedan intervjua dem, till att idag kanske inte ha en enda ansökan.
Arbetsmarknaden för ekonomikonsulter blir allt mer snabbfotad. Det är hög tid att börja dra nytta av detta faktum. Ett bolags ekonomiavdelning som redan nu ställer om för en framtid där kompetensväxlingen sker i ett högre tempo får inte bara ett försprång gentemot konkurrenterna - det blir också en mer attraktiv arbetsplats för de vassaste ekonomerna.
När jag började som ekonomikonsult tänkte jag snabbt att ”det här passar mig som handen i handsken”. Jag är som person ganska rastlös och tycker om att prova nya saker och det gör också att jag gärna snabbt går vidare när jag känner att inlärningskurvan stannat av. Att vara konsult är perfekt för mig på det viset.
På Mpya Finance arbetar vi långsiktigt och följer kontinuerligt en stor mängd profiler i deras karriärer. På det sättet har vi byggt ett brett nätverk av möjliga kandidater som vi löpande bygger en relation med. Vi vet vilka de är. Men de vet också vilka Mpya Finance är.
Som så många av mina härliga kollegor så har jag också joggat längs med ekonomspåret under ett antal år, men trots min oerhörda affektion gentemot excel, budget, uppföljningar - you name it, så landade jag i att jag gillar människor än lite mer.
Tempo, flexibilitet och spetskompetens. Det ställs idag högre krav än någonsin på bolagens ekonomiavdelningar. Därför är det extra viktigt att det är rätt person på rätt plats när en organisation bestämmer sig för att anlita en ekonomikonsult.
Jag gillar en aktiv vardag, där man arbetar prestigelöst mot gemensamma mål med tydlig och enkel kommunikation. Då trivs jag som bäst på jobbet. Med bakgrund som revisor och operativa roller inom finansfunktionen har jag fått en bred kunskapsbas inom finansiell rapportering, redovisning och controlling.
Det finns många definitioner av artificiell intelligens. En av dem är att lära maskiner att samverka för att genomföra kognitiva uppgifter som vanligtvis utförs av människor.
Det räcker inte längre att kunna hålla ordning på en koncerns räkenskaper för att platsa som CFO i en modern, snabbfotad företagskultur. Idag, när digitalisering, börsnoteringar och uppköp kan förändra ett bolags sammansättning på nolltid, ställs det helt andra krav på en CFO än tiden då kamrerstyper med bister uppsyn befolkade samma positioner.
Att få utvecklas och jobba med förändring är några av anledningarna till att jag har valt att arbeta som ekonomikonsult. Jag har hela mitt yrkesliv drivits av förändring och utveckling i kombination med redovisning. Ibland går det inte hand i hand med arbete på en ekonomiavdelning där i alla fall en del uppgifter är av återkommande karaktär
Du sitter kanske på ditt jobb och funderar på att byta. Finns det ett enkelt svar när det är dags? Visste du att arbete kommer på tredje plats efter hälsa och familj när man frågar om vad som är viktigast? Arbetet är en viktig del av våra liv och att byta jobb blir därför ett viktigt beslut.
Jag gillar variationen konsultyrket ger mig. Konsultyrket har gett mig många utmaningar och möjligheter vilket jag kanske inte hade fått om jag hade arbetat på en och samma ekonomiavdelning. Har varit med om uppstart av företags ekonomiavdelningar och i uppdraget jag har nu håller verksamheten på att läggas ner.
Jag har jobbat brett inom ekonomiområdet men var nischad till en viss bransch och var nyfiken på att arbeta inom flera olika branscher och få erfarenheter från olika typer av verksamheter. Att dessutom få sätt sig in i nya verksamheter på förhållandevis kort tid känns även det tilltalande.