Mpya Inspo

Maria Brisheim 2020

Nu är vi igång med PAMOJA!

Att jobba med hållbarhet i en konsultorganisation, som dessutom har många av sina medarbetare ute på olika uppdrag, hur gör man då? Går det ens? Vi slog våra kloka huvuden ihop och bestämde oss för att tar fram en hållbarhetspolicy utefter några av FN:s globala mål, där vi som företag till exempel kan jobba med social hållbarhet.

Kristina Bennet 2020

Vad ska man tänka på när man blir kontaktad av en headhunter?

Som ekonom är det inte ovanligt att man blir kontaktad av en headhunter. Det är för det mesta bara roligt, ”smickrande” är ordet. Men det finns en del saker att tänka på. Det första, och viktigaste, är förstås att inte bli för smickrad och tacka ja bara av bara farten.

Anna Lannerhjelm 2020

Kulturen sitter i ”väggarna”, eller?

Kulturen sitter i väggarna säger man. Men vad är det som sitter i väggarna? Och vilka är ”väggarna” nu? Många är eniga om att företagskultur är avgörande för både framgång, resultat och välmående medarbetare. Med Corona testas kulturen, så var skapas den nu?

Julia Hallström 2020

Vad gör man när man vill frakta sin cykel från Stockholm till Göteborg? Man cyklar ner den.

Den här är historien om en cykelfärd från Stockholm till Göteborg. Från ett Mpya-kontor till ett annat. Genom det svenska landskapet, hukandes under dovhjortsjägarnas knallande gevär, halvsovande i en hängmatta i skogen, väckt av skrikande tranor i gryningen...

Anna Lannerhjelm 2020

Att bygga kultur är en konst.

Kultur är lite som att ta hand om en gemensam baby, och blir inte babyn vaggad märks det direkt. För att lyckas med ett kulturbygge krävs mycket mer än några workshops och ett gemensamt projekt på tre månader. Det tror jag vi alla vet. Att få en kultur att leva innebär att dagligen känna ansvar över hur man engagerar och involverar alla i bolaget. Men hur gör man? Det finns säkert många vägar fram till målet, men här delar jag med mig lite av hur vi tänker. Vi har några byggstenar för att skapa delaktighet och engagemang i vardagen, vilket i sin tur bygger kulturen.

Anna Sandkvist 2020

Människorna på Mpya Finance @ Elias & Anna

Här kommer en personlig berättelse om vår resa från Lidköping till Göteborg, där vi tillsammans började på Mpya Finance. När vi skrev detta hade ingen av oss hört talas om Corona. Nu har vi och världen hamnat i en pandemi. Vi har suttit i karantän, vi har saknat våra nära och kära och många i vårt samhälle har haft det svårt.

Linda Målberg 2020

Ekonomirekrytering i framtiden.

Hur ser rekryteringstrenderna ut och var hittar vi ekonomerna i framtiden? Hur påverkar den digitala utvecklingen jobbsökandet och kommer det att finnas platsannonser om 5-10 år? Vi ser flertalet trender som kommer vara spännande att följa. En tydlig trend är att ekonomer i större utsträckning vill bli "hittade" istället för aktivt söka jobb själva, så kallat passivt sökande.

Per Cato 2020

Mpya Finance har aldrig hyrt ut ekonomikonsulter.

När kunder hör av sig till Mpya Finance, vet de redan att de anställda på bolaget är självständiga personer med kvalificerad kompetens. Och de hyr man inte. De anlitas.

Martin Forssell 2020

Så leder du för att generation Y ska bli en lojal och effektiv medarbetare.

Generation Y, Generation Me eller Millennials. Kärt barn har många namn. När det handlar om personer födda mellan början av 1980-talet och mitten 90-talet gäller denna mångfald även fördomarna. Generation Y är curlad, egoistisk, illojal och törstar efter uppmärksamhet.

Kristina Bennet 2020

Rekryteringskonsultens förändrade roll.

Den har nog inte undgått någon att rekryterarens roll har förändrats drastiskt de senaste åren. Från att sitta med högar av ansökningar till ett och samma jobb, där rekryterarens uppgift var att välja ut de mest relevanta för tjänsten och sedan intervjua dem, till att idag kanske inte ha en enda ansökan.

Thor Banke 2020

Var aldrig den "smartaste" i rummet - din ekonomiavdelning tjänar på att anlita en ekonomikonsult.

Arbetsmarknaden för ekonomikonsulter blir allt mer snabbfotad. Det är hög tid att börja dra nytta av detta faktum. Ett bolags ekonomiavdelning som redan nu ställer om för en framtid där kompetensväxlingen sker i ett högre tempo får inte bara ett försprång gentemot konkurrenterna - det blir också en mer attraktiv arbetsplats för de vassaste ekonomerna.

Hanna Kraft Bäck 2020

Människorna på Mpya Finance @ Hanna Kraft Bäck

När jag började som ekonomikonsult tänkte jag snabbt att ”det här passar mig som handen i handsken”. Jag är som person ganska rastlös och tycker om att prova nya saker och det gör också att jag gärna snabbt går vidare när jag känner att inlärningskurvan stannat av. Att vara konsult är perfekt för mig på det viset.

Sofia Sand 2020

En rekryterares tankar för att attrahera de rätta kandidaterna.

På Mpya Finance arbetar vi långsiktigt och följer kontinuerligt en stor mängd profiler i deras karriärer. På det sättet har vi byggt ett brett nätverk av möjliga kandidater som vi löpande bygger en relation med. Vi vet vilka de är. Men de vet också vilka Mpya Finance är.

Elina Alkesund 2020

Människorna på Mpya Finance @ Elina Alkesund

Som så många av mina härliga kollegor så har jag också joggat längs med ekonomspåret under ett antal år, men trots min oerhörda affektion gentemot excel, budget, uppföljningar - you name it, så landade jag i att jag gillar människor än lite mer.

Joakim Hansen 2020

Ska du anlita ekonomikonsult? Förtroende och öppenhet nyckeln till framgång.

Tempo, flexibilitet och spetskompetens. Det ställs idag högre krav än någonsin på bolagens ekonomiavdelningar. Därför är det extra viktigt att det är rätt person på rätt plats när en organisation bestämmer sig för att anlita en ekonomikonsult.

Emma Pahapill 2020

Människorna på Mpya Finance @ Emma Pahapill

Jag gillar en aktiv vardag, där man arbetar prestigelöst mot gemensamma mål med tydlig och enkel kommunikation. Då trivs jag som bäst på jobbet. Med bakgrund som revisor och operativa roller inom finansfunktionen har jag fått en bred kunskapsbas inom finansiell rapportering, redovisning och controlling.

Per Cato 2020

Har du som ekonom ett jobb om 10 år.

Det finns många definitioner av artificiell intelligens. En av dem är att lära maskiner att samverka för att genomföra kognitiva uppgifter som vanligtvis utförs av människor.

Anna Lannerhjelm 2020

Dagens CFO måste både kunna räkna och bygga en attraktiv arbetsplatskultur

Det räcker inte längre att kunna hålla ordning på en koncerns räkenskaper för att platsa som CFO i en modern, snabbfotad företagskultur. Idag, när digitalisering, börsnoteringar och uppköp kan förändra ett bolags sammansättning på nolltid, ställs det helt andra krav på en CFO än tiden då kamrerstyper med bister uppsyn befolkade samma positioner.

Anna Nord 2019

Människorna på Mpya Finance @ Anna Nord

Att få utvecklas och jobba med förändring är några av anledningarna till att jag har valt att arbeta som ekonomikonsult. Jag har hela mitt yrkesliv drivits av förändring och utveckling i kombination med redovisning. Ibland går det inte hand i hand med arbete på en ekonomiavdelning där i alla fall en del uppgifter är av återkommande karaktär

Maria Brisheim 2019

Så vet du när det är dags att byta jobb.

Du sitter kanske på ditt jobb och funderar på att byta. Finns det ett enkelt svar när det är dags? Visste du att arbete kommer på tredje plats efter hälsa och familj när man frågar om vad som är viktigast? Arbetet är en viktig del av våra liv och att byta jobb blir därför ett viktigt beslut.

Jenny Svensson 2019

Människorna på Mpya Finance @ Jenny Svensson

Jag gillar variationen konsultyrket ger mig. Konsultyrket har gett mig många utmaningar och möjligheter vilket jag kanske inte hade fått om jag hade arbetat på en och samma ekonomiavdelning. Har varit med om uppstart av företags ekonomiavdelningar och i uppdraget jag har nu håller verksamheten på att läggas ner.

Christian Englund 2019

Människorna på Mpya Finance @ Christian Englund

Jag har jobbat brett inom ekonomiområdet men var nischad till en viss bransch och var nyfiken på att arbeta inom flera olika branscher och få erfarenheter från olika typer av verksamheter. Att dessutom få sätt sig in i nya verksamheter på förhållandevis kort tid känns även det tilltalande.