Jag har upptäckt hur man förblir evigt ung!

Mpya Finance, 2021

Varför jobbar jag hellre på många olika bolag, än är fast anställd på ett och samma? Här kommer mitt svar på den eviga frågan.

”Veiron i Ottan” (Robert Gustavssons stenhårda varvsarbetare från Göteborg som väckte folk tidigt på morgonen i sitt radioprogram, i TV-programmet Nilecity), sa till en av personerna han ringde upp: ”Amen skärp dig nu, är du konsult eller?” Inte helt utan ett visst mått av… vad ska vi säga… skepsis?

Ja, jag är konsult. Jag älskar det. Och med den saken ur världen kan vi fokusera på den egentliga kärnfrågan: varför väljer jag att vara anställd som konsult på Mpya, det vill säga ”skeppas” runt hos olika företag, ibland flera per år, när jag hade kunnat ha en fast anställning hos ETT bolag och suttit lugnt och stilla på samma plats? 

Till saken hör också att bilden av mig – en äldre, stadgad (gift sedan länge), före detta revisor – inte rimmar med en person som gillar förändringar och överraskningar. En sådan person ska, enligt normen, vara nöjd och lycklig med ett jobb enligt ett inrutat schema där varje dag/vecka/månad/år ser likadant ut. Men inget hade varit mer fel. I alla fall inte för mig. 

För mig är rutiner och likartade sysslor en nedåtgående spiral för att livet ska passera snabbare än man önskar…  Tänk så långsamt livet gick när man var barn. När varje dag hade inslag av något nytt och sommarlovet kände som ett år. Något man inte tänkte på då, men drömskt ser tillbaka på nu. 

Jag har helt enkelt hittat elixiret för att tiden inte bara ska ”swisha” förbi, utan istället fyllas med nya och spännande minnen. Elixiret för mig är att vara konsult. 

Här kommer några av mina insikter efter mina år som konsult, och då jag har upptäckt och upplevt mer än vad jag trodde var möjligt.

  • Nya miljöer: Något jag verkligen uppskattar är att ges möjligen att uppleva hur olika företag fungerar, hur olika ledare agerar och se hur funktionella organisationer kan vara.
  • Nya personer: att ges möjlighet att bredda sitt nätverk med ännu fler inspirerande och givande människor samtidigt som man säljer in sitt varumärke. Det är fantastiskt. 
  • Nya angreppssätt: Ju fler personer du ges möjlighet att jobba med desto fler angreppssätt och idéer för lösning kommer du att finna. Dessutom byggs din kunskapsbank på galet snabbt. Tänk så många affärssystem och konsolideringsverktyg du kommer hinna stöta på när du konsultar.
  • Hjälpa organisationer: Allt man ser och lär sig hos olika företag tar man med sig till nästa organisation. Att komma med nya inspel och idéer för att på ett bättre och effektivare sätt lösa problemen och arbetsmomenten som ska lösas. 
  • Passar inte konsult-jobbet du är på just nu? Byt! Tänk att börja på ett jobb för att efter några månader komma på att det här är inte en organisation för dig. Tänk att vara anställd där och behöva söka nytt jobb. På ditt cv kommer det se ut som att du är en hoppjerka och tänk på all personlig stress med att byta jobb. Tänk om du istället varit konsult. Då vet du att det finns ett slut, du kan flagga för att du inte vill vara kvar och framförallt så kommer du till en ny arbetsplats och plötsligt är allt bra igen. 
  • CV CV CV – tänk att på kort tid hinna bygga upp ett schysst CV där du hunnit plocka många erfarenheter för att ta dig vidare i din karriär. 

För mig är det här helt enkelt den optimala arbetsformen för att utvecklas, bredda sitt nätverk och utveckla organisationer. 

Mitt sista råd är att hitta ett konsultbolag som värnar om individen och ser till att du trivs och har en plattform att komma ”hem till”, även om du är ute på uppdrag. Jag har inte ångrat mig en dag sedan jag började på Mpya Finance.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: