Att jobba och må bra. Inte alltid självklart.

Mpya Finance, 2022

När Christopher Backis var nyutexaminerad ekonom fick han ett eftertraktat jobb på en revisionsbyrå, där tempot var högt. Speciellt under våren då det är högsäsong i den här branschen. Nyfikenheten och glädjen över att börja som ekonom var visserligen stor, men det märktes snabbt att det gick överstyr vad gäller arbetsbelastningen. 

– Under högsäsongen kunde det bli 300 övertidstimmar på bara några månader, berättar Christopher. Och andra året, när våren drog i gång i samma tempo, tänkte jag ”herregud, det var inte det här som gjorde att jag blev ekonom”. Jag insåg att jag behövde hitta ett annat jobb om jag skulle ha något mer i livet än… bara jobb.

Christopher hade en vän som kände till Mpya, så det blev några vändor på Mpyas hemsida som ju tydligt berättar om värderingar och synen på jobb och fritid.

– Jag hade också sett lite reklam på Instagram, så jag var nyfiken, och en sak som fastnade i mitt huvud var meningen ”hos oss får du en människa, som också råkar vara ekonom”. Jag tyckte det sammanfattade vad jag hade saknat. Resten av hemsidan pratade väldigt mycket om balansen mellan liv och jobb, så det kändes självklart att söka sig till Mpya.

Det blev två snabba intervjuer på Mpya, sedan tre snabba intervjuer för ett företag där Christopher sedan blev konsult. Uppdraget handlade om ett stort omorganiseringsprojekt inklusive ett ERP-byte. Mycket stod på spel.

– Jag hade aldrig gjort något liknande, men jag kom in i det bra. Jag fick ansvar, blev uppmuntrad och väldigt uppskattad. Hela vägen. Ekonomichefen konstaterade att det var en utmaning för mig, men jag fick bra stöd. Men, klumpen i magen växte ändå. Hade jag hamnat på ännu ett ställe där stressen och pressen blev för stor?

Christopher råkade ut för alla varningstecken. Orkade inte träna eller träffa kompisar, sov dåligt, vaknade stressad. För oss som jobbar med ekonomi är det inte helt ovanligt sådant här kan hända. Och det är nu man som arbetsgivare får bekänna färg. Christopher kontaktade såklart Mpya och sa som det var; konsultuppdraget blev för stort och pressen blev ohanterlig. Vad gör man?

– Jag ringde min konsultchef på Mpya och berättade hur jag kände, och fick exakt den hjälp och det stöd jag ville ha. Vi löste det, jag gick in snyggt, och gick ut snyggt, och de stöttade mig helt fantastiskt. Jag lärde mig massor och växte enormt under resan. Projektet blev färdigt och jag blev erbjuden förlängning, men jag ville inte. Jag insåg där och då att jag hade mött två ytterligheter av det här jobbet. Dels stressen och utmattningen av att mata timmar på en byrå, dels pressen med för stort ansvar och för stor kostym. Fanns det något mellanting eller hade jag valt fel yrke?

Nästa diskussion handlade om ett nytt uppdrag, och det var nu som Christopher började formulera för sig själv hur han vill ha det i sitt yrkesliv. Något som vi alla behöver göra ibland. Vad är viktigt? Hur vill jag att dagarna ska se ut? Hur vill jag ha det för att må bra?

– Jag började förstå vem jag är och framförallt hur jag vill ha det, för att jag ska prestera som bäst. Det är inte yrket det är fel på, det är sammanhanget. Jag insåg att jag behöver hitta en arbetsgivare med samma värderingar och samma syn på work-life-balance som jag själv. Vissa tycker det är kul och spännande att jobba 80-timmars vecka, men det är inte jag. Jag ville vara på en ekonomiavdelning, jag vill inte vara ”one man army”, jag ville jobba i ett lag och jag ville ha en chef.

Så vad tycker du om att vara konsult Mpya?

Visst jag jobbar på ett annat företag på dagarna, men jag är anställd av Mpya och det passar mig jättebra. Med Mpya som en liten familj med kollegor som också är ute på uppdrag så får jag liksom lite distans till det dagliga jobbet. Det ger ro. Sedan har jag en konsultchef som är oberoende, och kan ge mig goda råd helt utifrån mina behov och mitt mående. Och jag får så mycket kunskap; lär mig så mycket om olika branscher, olika ekonomiska system och olika organisationer. Jag hoppar runt samtidigt som jag har tryggheten! Och Mpyas vision om att alla ska må bra är så rätt. Bara att HA en sån vision är ju fantastiskt! Nu älskar jag konsultrollen! Visst, det första uppdraget blev inte som jag tänkt mig, men jag fick snabbt hjälp att lösa det. Det hade varit svårare om jag varit anställd.

Så valet av ekonomyrket blev bra tillslut?

Jag är mer övertygad än någonsin om att jag pluggat rätt saker och jobbar med rätt saker. Så jäkla nöjd.

Epilog:

Vi läser att en del länder i Europa inför regler där chefer inte får mejla sina anställda efter arbetstid. Sedan februari har till exempel statsanställda chefer i Belgien inte rätt att kontakta anställda efter ordinarie arbetstid, om det inte är nödsituation. Vi får se hur det utvecklar sig här i Sverige. Men en sak är säker. När man mår bra blir arbetsinsatsen och resultatet bra. Tänk att så många företag fortfarande inte riktigt jobbar efter den insikten.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: