Den 28 augusti startar Mpya Finance i Borås. Med tanke på att staden grundades år 1621 är det inte en dag för tidigt.

Ida Eriksson, 2023

Den 28 augusti smäller det. Då kommer Mpya Finance till Borås, känd som textilstaden och knallestaden, där det finns många spännande, internationella och stora företag. Hur ska det gå? Hur går tankarna? Hur vinner man på en marknad som kanske inte är känd för att släppa in nykomlingar? Vi träffar Ida Eriksson, som kommer vara den som startar Mpya Finance i Borås.

Hej Ida Eriksson, du ska starta Mpya Finance i Borås, är du nervös?

Haha, ja, jag är nervös, litegrann. Men nervös på ett bra sätt med fjärilar i magen, liksom. Det är som att kasta sig ut i havet… det ska bli jättehäftigt.

Vad gjorde du innan du började på Mpya Finance?

Jag har jobbat med ”facility management” här i Borås. Det handlar mycket om arbetsplatsservice och fastighetsförvaltning. Jag är ekonom i botten, och har jobbat med ledarskap och utveckling.

Hur kom det sig att du hoppade på detta?

Det fanns en annons om att Mpya Finance skulle starta i Borås, och de behövde någon som kunde göra det. Själva jobbet är ju att vara konsultchef, men det som lockade mig var att annonsen handlade om att vara först på plats, att vara den som startar upp. Det passade mig. Jag är ingen som förvaltar, så efter tolv år på mitt gamla jobb såg jag chansen att vara med och utforma något från början. Och när jag läste mer om Mpya Finance och deras värderingar, att det är ett värderingsstyrt bolag, så kändes det som helt rätt ställe för mig.

Vad var det för värderingar du gillade, och hur kan man veta att det stämmer? Är det inte bara floskler?

Mpya Finance pratar om hela människan, om att ta hand sig själv och ta hand om varandra, för att kunna vara trygg på jobbet. Jag frågade naturligtvis människor som jobbar på Mpya Finance, jag hade flera konsulter på mitt förra jobb som kom från Mpya Finance, och alla kunde bekräfta att Mpya Finance verkligen lever sina värderingar. Jag har ju själv rekryterat många människor, så jag vet att även om referenser är bra, så får man göra lite egen research.

Vad är det första du ska göra den 28 augusti?

Nätverka, nätverka, nätverka. Och förstås leta lokal, men vi börjar antagligen i ett kontorshotell. Sedan ska jag gå på introduktion och träffa de andra, och förstås passa på att intervjua andra Mpya-kontor, de som är lite nyare, kring hur de gjorde och vad de kan tipsa om.

Vad blir den största utmaningen i Borås tror du?

Borås är ju en marknad där de flesta har en upparbetad kontakt. Och historiskt sett har det varit svårt för bolag som inte leds av Boråsare att få fotfäste. Men, jag har en fördel, och det är att det här är min hemstad och jag har redan ett stort nätverk.

Vad kommer bli din din största konkurrensfördel?

Först och främst att Mpya Finance är nischat. Vi kan ekonomer. Många andra bolag saknar spetskompetens inom ekonomi. Men det är som sagt vår bästa gren. Sedan handlar det om att lyssna på vad kunderna vill ha; att vara närvarande och inte bara kränga en tjänst eller en person… Jag har ju själv suttit på andra sidan, och jag vet att det ibland är svårt att konkretisera vad det är man vill ha; men då vill man ju ha hjälp, och då vill man ha någon som lyssnar. Inte någon som kränger eller tickar av en box. En annan sak är ärlighet, det tror jag på. Om man inte hittar helt rätt person, så är det viktigt att man säger det till kunden, inte skickar någon som ”nästan” passar… Det är slöseri med tid.

Har du någon målsättning?

Vi ska komma igång och synas, det är min målsättning. Men en viktig sak är nog att vara snäll mot mig själv. Kanske inte ha för höga krav i början. Mpya jobbar långsiktigt. Som tur är känner jag många i Borås, och jag jobbat med många företag här, så det kommer gå alldeles utmärkt.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: