Kulturen sitter i ”väggarna”, eller?

Anna Lannerhjelm, 2020

Kulturen sitter i väggarna säger man. Men vad är det som sitter i väggarna? Och vilka är ”väggarna” nu?  Många är eniga om att företagskultur är avgörande för både framgång, resultat och välmående medarbetare. Med Corona testas kulturen, så var skapas den nu?

Det har blivit tydligt. Att tillhöra olika sammanhang tillför mening, insikter, energi och glädje. Tillsammans mår vi bra. Tillsammans skapas trygghet och energi.

För mig personligen är det viktigt att ha olika miljöer att vara i. Nu suddas gränserna ut mellan hemma och jobb. Jag gillar ju mina olika ”familjer”. De tillför olika saker i mitt liv, men framför allt ger de mig nya tankar, energi och tillhörighet. Tror inte jag är ensam om det. De fyller båda en viktig plats.

För att hålla kulturen levande i tider som dessa är det viktigt att hitta nya sätt för att jobba på känslan av ”tillhörighet”. Vi alla hoppas att det snart löser det sig, och under tiden skapas intressanta nya sätt att mötas. Vi håller hela bolaget levande med ”Slack” där vi följer varandra i vardagen och delar med oss av både jobb och privat. Vi ger varandra inspiration och tips. Vi drar igång en digital hållbarhetsutmaning för hela företaget. Vi kallar den ”Pamoja” som betyder ”tillsammans” på Swahili. Ett nytt sätt att mötas digitalt genom olika utmaningar, lärande och kul på vägen. Vi möter våra kunder via digitala intressanta föreläsningar. Men det här kommer inte att ersätta det fysiska mötet långsiktigt.

För oss fyller kontoret en viktig plats för att skapa kulturen, vårt vardagsrum. Det möjliggör möten, utbildning, skratt och erfarenhetsutbyte och tillsammans. Men det är inte väggarna, eller som vi alltid har gjort, som är kulturen. Det är allt annat som hur vi möter – och ser varandra och delar med oss av oss själva. Tror att ”väggarna” är förlegade och en kombination av kreativa och fysiska – och digitala möten, framtiden.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: