Vad ska man tänka på när man blir kontaktad av en headhunter?

Kristina Bennet, 2020

Som ekonom är det inte ovanligt att man blir kontaktad av en headhunter. Det är för det mesta bara roligt, ”smickrande” är ordet. Men det finns en del saker att tänka på. Det första, och viktigaste, är förstås att inte bli för smickrad och tacka ja bara av bara farten. Bara för att man erbjuds ett jobb behöver det inte betyda att det är bättre än det man har. Lite kritiskt tänkande och efterforskningar kring arbetsgivaren – vilka de är, vad de gör och vilken roll du erbjuds – är inte fel. Att headhuntern bara har gott att säga är ju självklart, så gör egen research.

Om det fortfarande känns bra; be att få träffa gruppen du ska jobba med, så du vet vilka dina närmaste medarbetare kommer att bli. Om det är medarbetarna som är det viktigaste för dig, det vill säga trivseln och arbetsmiljön med kollegor, så är det avgörande att du får kläm på det innan du tackar ja. Känns det fortfarande spännande? Fråga kroppens tre intelligenser; hjärnan, magen och hjärtat, och lyssna på svaren. (Hjärnan kan du nog faktiskt glömma i det här skedet.) Magen och hjärtat? Tummen upp? Då är det bara att köra! All vår samlade erfarenhet på Mpya Finance pekar på att man ofta glömmer att känna… hur man mår när man tänker på det nya jobbet eller den nya möjligheten. Får man luft under vingarna? Fjärilar i magen? Pirr i kroppen? Gamla beprövade signaler om att det kommer bli väldigt bra. Om det däremot känns tveksamt, om man mest grubblar på vilka man kommer sakna, om det finns en otydlighet eller kanske till och med en känsla av slarv kring hela processen. Då ska man ta ett steg tillbaka. Även om villkoren är bättre. Så, listen to you heart.

Om du vill ha lite sparring eller goda råd kring ett nytt jobb eller utveckling av din karriär, så hjälper vi dig gärna.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: