Människorna på Mpya Finance @ Hanna Kraft Bäck

Mpya Finance, 2020

Att vara konsult passar mig perfekt

När jag började som ekonomikonsult tänkte jag snabbt att ”det här passar mig som handen i handsken”. Jag är som person ganska rastlös och tycker om att prova nya saker och det gör också att jag gärna snabbt går vidare när jag känner att inlärningskurvan stannat av. Att vara konsult är perfekt för mig på det viset. Förutom de ganska självklara fördelarna med att vara konsult – att jag får uppdrag som passar just mig och utvecklingskurvan hela tiden pekar uppåt – så finns det flera andra fördelar.

En av dem är helt klart den psykologiska aspekten att man vet att man bara är på uppdraget en kortare period. Ibland kommer man in i företag där det är stora omorganisationer och att ett flertal medarbetare mår dåligt. Inte alltför sällan får man då som konsult ta på sig ”psykologhatten”. Man kommer ju där som en neutral part som inte är en del av den dåliga stämningen och mer en frisk fläkt som många känner att man kan vända sig till för att ventilera. Samtidigt som man som konsult vet att jag är här för att göra det jag ska, jag behöver inte ta ställning och jag kan stå utanför eventuella intriger.

En annan fördel är att man som konsult ofta är efterlängtad och att de allra flesta är väldigt glada och hjälpsamma när man kommer till kunden och man får ofta höra att man är räddaren i nöden samtidigt som man får ta del av och lära sig alla de olika företagens ekonomiprocesser.

”Va, har du bytt jobb nu igen?”

Min mormor, morfar och farfar bor ca 35 mil ifrån mig och därför ses vi inte varje vecka och heller inte varje månad. De har under åren sen jag började arbeta efter Högskolan lärt sig att många av de gånger vi ses, så har jag antagligen ett nytt jobb. De skrattar åt det och jag har fler gånger än jag kan räkna fått höra att ”Du kommer nog aldrig få en guldklocka”. Men, sedan jag började på Mpya för ca två år sedan så kan jag sluta säga att jag bytt jobb även om uppdragen med jämna mellanrum ändras. ”Nej mormor, jag har inte bytt jobb. Jag har samma arbetsgivare. Jag spenderar bara merparten av mina dagar på ett annat kontor…”

På Mpya har jag fast anställning och fast lön även om jag inte har något uppdrag. Mpya som plattform kan man säga är det bästa av två världar på det sättet. Man har trygg anställning och får många olika uppdrag som är anpassade för mig med många nya bekantskaper som bonus. Nätverket utökas för varje år som går och man får många nya vänner längs vägen.

Synen på konsulten börjar ändras

Förr märkte jag att man ibland tyckte lite synd om mig som konsult då man ansåg att det inte var en riktigt jobb utan mer något man tog i brist på annat. Detta tycker jag dock håller på att ändras i snabb takt. Dels blir fler och fler företag alltmer konsultvana, de har bra överlämnings och introduktionsplaner och de uppskattar verkligen konsultens bidrag. Sen tycker jag också att vi blir fler och fler som gillar det här sättet att jobba. Som konsult har man en ständig och spikrak inlärnings- och utvecklingskurva och ju fler konsultuppdrag man haft desto mer ”konsultvan” blir man och kan ta sig an andra typer av uppdrag. Och som jag sa förut, Mpya bryter lite ny mark på det viset genom att erbjuda fast anställning, med massor av olika uppdrag. Vem vet, jag kanske har hittat min plats till slut?, haha, och kan säga till mina far- och morföräldrar att jag har ett fast jobb på Mpya Finance och de kan i sin tur sluta kalla mig ”sin lilla hoppjerka”…

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: