Så vet du när det är dags att byta jobb.

Maria Brisheim, 2019

Du sitter kanske på ditt jobb och funderar på att byta. Finns det ett enkelt svar när det är dags? Visste du att arbete kommer på tredje plats efter hälsa och familj när man frågar om vad som är viktigast? Arbetet är en viktig del av våra liv och att byta jobb blir därför ett viktigt beslut. Om du bor i Sverige, blir beslutet troligen ännu viktigare. Vi har en större benägenhet att koppla arbetet till vilka vi är, än övriga världen. Vi har lärt oss från att vi var små ”vad duktig du är när du gör så”. Det sitter rotat i oss att prestera och få bekräftelse. Många företag lägger till och med sina nordiska kontor i Sverige, för vår arbetsmoral. Ja, på gott och ont är arbetet något väldigt viktigt för oss i Sverige.

Tittar vi då på frågan om när man ska byta jobb så blir svaret lite olika utifrån var du bor, var du befinner dig i din karriär och vilka ambitioner du har – insikter du samlar över tid och som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Är du i början av din karriär kommer du troligen utvärdera varje år var för sig och vilka utmaningar och lärdomar du fått. Här blir, ”slarvigt uttryckt, rätt arbetsinnehåll viktigare än vilken arbetsgivare du har. Sedan kan ju rätt arbetsgivare ge dessa möjligheter. Är du över 30 – 35 år kommer andra saker som familj in. Då kan det vara enklare att stanna kvar på sin arbetsplats några år för att slippa bevisa sig och kunna prioritera familjen. Vid 40 – 45 år tenderar fler att se till hur bra företaget är och mindre till kunskapsutvecklingen. Är du över 50 år börjar tyvärr många tvivla på sina möjligheter att byta jobb, men trenden är att allt fler väljer att pröva sina egna vingar som konsult istället.

8 tecken på att du borde byta jobb

  • Det kommer förslag på nya idéer och din reaktion blir ”det har vi redan prövat”.
  • Du har lyft att du vill utvecklas och märker att det är svårt att få andra att släppa uppgifter till dig. Bolaget är fast i gamla strukturer.
  • Din chef berättar att ni ska göra en omorganisation och frågar om din hjälp. Din reaktion är ”ännu en omorganisation, vad ska det vara bra för?”
  • Ni har fått in två nya i din arbetsgrupp och ska på ”teambuilding”. Din reaktion – ”jag orkar inte starta om igen”.
  • Du får höra ”här är vår trotjänare, x kan man alltid lita på”.
  • Besluten fattas allt längre ifrån dig. Företaget har ändrat ledarstil och/eller ni har vuxit ifrån varandra.
  • Du börjar övertala dig själv ”man behöver ju inte ha omväxling hela tiden”.
  • Du tycker att ni ältat en fråga i åratal. ”Jag har ingen mer energi i frågan. Det är väl bara att fatta ett beslut”.

Egentligen handlar det inte om att ditt nuvarande jobb är fel. Det brukar komma ett läge när energin går ner. Det vanligaste är att det händer något som du själv inte kan råda över, en omorganisation, bolagsuppköp eller att kollegor slutar. Man får ett naturligt tillfälle att fundera över sin situation och om det här är rätt.

Rådet är inte att sluta för att ”gräset är grönare”någon annanstans. Det är det sällan. Rådet är våga göra nya saker för att det kommer göra dig gott. Livet är för kort för att göra samma sak, på samma företag och med samma människor. Se till att få en ändring på åtminstone något av dessa. Du ska se att du blir förvånad över hur mycket energi du får. Det finns dessutom många andra som bara väntar på att få hugga tag i det du gör.

Slutligen, livet en summa av alla de saker vi gör. Varför stanna ett år till? Kommer du ens att minnas det året? Med det sagt; Should I stay or should I go? Kanske finns ditt nästa drömjobb på Mpya Finance?!

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: