Är det brist på kandidater? Både ja och nej…(En kort betraktelse över sakernas tillstånd.)

Helene Werme, 2022

Det är inte brist på ekonomer. De är lika många, om inte fler, som när vi tittade sist (för ett år sedan). Men det är svårt att få tag på dem, till alla nya jobb! Vi söker alla med ljus och lykta efter rätt människor med rätt CV och rätt erfarenhet… Men, vi vill påstå att med lite list och ett bra kontaktnät så ser det ändå ganska ljust ut. Om man dessutom viker av från de upptrampade stigarna och hittar lite nya infallsvinklar, då tycker vi att svaret på frågan om det är brist på kandidater snarare är ”njae”, än ja.

– En av våra absolut största fördelar när det är svårt att hitta ekonomer är våra upparbetade nätverk, säger Helene Werme, Senior rekryteringskonsult på Mpya Finance i Stockholm. Och då menar jag inte bara vårt rekryteringsnätverk, utan hela vårt nätverk med över 200 konsulter, alla ekonomer som jobbar på Mpya Finance. Tillsammans har vi ett stort antal kontakter inom ekonomi. Vi jobbar alltid tillsammans på Mpya Finance, vi ser det som ett lagarbete med fokus på det som blir bäst för både kandidat och kund. Långsiktigt.

Detta ger naturligtvis stora fördelar både för företaget som söker en ny medarbetare men såklart även för ekonomen som byter jobb.

– Vi behöver inte gå ut på en öppen marknad, utan vi kan informellt berätta för våra kontakter om vad våra kunder letar efter. Det brukar leda till att människor som kanske inte hade tänkt byta jobb, faktiskt tänker om, fortsätter Helene.

Men det handlar inte bara om att ha ett brett nätverk. Relationen måste vara god. Mpya Finance har många återkommande kunder, både i form av bolag och kandidater.

– Vår ambition är att Mpya Finance ska vara den samarbetspartner man hör av sig till  vilket vi jobbar stenhårt på. Långsiktiga relationer är superviktigt, menar Maria Brisheim, Rekryteringskonsult och vVD på Mpya Finance. Vi vill vara kandidaternas naturliga kontakt när det är dags för nästa karriärsteg. Vi är otroligt glada och stolta att vi under årens lopp fått följa, guida och coacha många kandidater under deras karriär.

En annan viktig del handlar om att veta vad människor söker – inte bara vad gäller yrke och titel, utan också i fråga om arbetsmiljö, företagsvärderingar och livssituation. Kunskapen om både företag och kandidat gör att träffsäkerheten blir högre. Och när det råder brist på kandidater kan den kunskapen vara avgörande. Mpya Finance är nämligen, enligt många, intresserade och frågvisa. Vilken är din drömroll? Vilken typ av arbetsplats vill du jobba på? Vilken chef vill du ha? Hur kan man skapa ”work-life-balance” utifrån det? ”Hela ekonomen – hela människan” är mottot.

–  När vi tar kontakt med potentiella kandidater så gör vi det för att lära känna dem och förstå vad deras nästa önskade steg är, säger Helén Lissäng, Senior Rekryteringskonsult på Mpya Finance. Vi träffas aldrig bara för en roll som vi just nu rekryterar till utan vill starta en resa där vi får möjlighet att rekrytera dem till det som är just deras nästa drömroll. För arbetsgivaren så är det ofta den allra bästa matchningen – en kandidat som valt er som arbetsgivare och som med glädje tar sig an en ny roll där man känner att man faktiskt utvecklas. Vi är alltid rådgivande i mötet med kandidaten; Det kanske finns en annan roll som skulle passa bättre? Det gäller att vara öppen och lyhörd och se till hela människan, och hela ekonomen.

Sist men inte minst. Brist på kandidater handlar om att öppna ögonen för att det faktiskt finns många spännande företag och jobb därute. Hur presenterar man som rekryteringskonsult nya möjligheter? Hur gör man det intressant och positivt, så att även den som kanske inte har tänkt byta jobb faktiskt blir nyfiken. Här finns viktig kunskap.

– På det viset jobbar vi lite som bolagens och kundernas ”förlängda arm”. Kandidater idag söker inte längre själva jobb, men tack vara vårt nätverk vet vi vilka vi ska kontakta eftersom vi har bra koll på vilka medarbetare som våra kunder söker. Sen kan vi berätta vad man kan få i form av spännande utmaningar i kombination med kultur/värderingar och balans i livet, avslutar Helene Werme.

Det bästa betyg man kan få i den här branschen är att kandidater och kunder återkommer varje gång det är aktuellt med förändring. Ur det perspektivet verkar vi på Mpya Finance göra något rätt . Så, är du på gång att rekrytera och tror att det är svårt att få tag på ekonomer därute kan det vara värt att växla några ord med oss på Mpya Finance. Vi är alla ekonomer själva, så vi har bra koll på nyanserna, hur ekonomer tänker och resonerar och vilka kliv de funderar på att ta i karriären.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: