Kan jag detta? Ja, jag kan.

Anna-Lott Andrén, 2021

2021. Året då jag och min sambo sålde vårt hus i Norrland, gifte oss och flyttade 100 mil söderut. Jag sa upp mig från min trygga anställning och blev konsult på ett bolag som heter Mpya Finance. Åh herregud, ”konsult”! En sådan som åker runt på olika uppdrag och kan allt och vet allt. Hade jag verkligen gjort rätt? Hur gör man? Är jag tillräckligt bra? Har jag verkligen något att komma med? När kommer någon att ertappa mig?

Frågorna var många, men efter 100 mil söderut var det bara att sätta igång. Jag var dock övertygad om att Mpya var helt rätt arbetsgivare för mig när det gällde att starta min konsultkarriär. Bemötandet och det genuina intresset för mig som person fick mig att känna mig välkommen och uppskattad.

Det tog några veckor innan jag fick mitt första uppdrag. Den ofrivilliga ledigheten var inget jag kunde njuta av just då, även om min chef gjorde sitt bästa för att övertyga mig om att det var helt normalt. Jag ville ju komma igång! Dra plåstret, så att säga. Det tog tre intervjuer innan jag fick mitt efterlängtade, men också skräckinjagande, första uppdrag. Det var nervöst och jag var orolig för min egen kapacitet, men samtidigt väldigt taggad. Nu ska lilla jag ska ut i stora världen och bredda mina vyer!

Första uppdraget löpte på bra… Det var inte alls så hektiskt eller svårt som jag trodde. Tvärtom kanske lite för lugnt. Men den lugna starten fick mig att inse att vara konsult kanske inte alltid var synonymt med att jobba 150% med galet kvalificerade uppgifter utan att det beror helt på uppdraget. Jag insåg också att vara konsult kanske inte betyder att man måste kunna så mycket mer än andra bara för att man heter ”konsult”. En konsult kanske bara är lite mer flexibel, lite mer nyfiken och med lite större vilja att utvecklas.

Snart var det ändå dags för ett nytt uppdrag och den intervjun kändes något mindre skrämmande – tills jag fick höra vad de behövde ha hjälp med. Åh herregud, hur skulle jag lösa det här? Jag har aldrig jobbat med just det här! Nu kommer det, fallet… nu kommer alla att inse mina begränsningar och säga ”tack men det här kanske inte var något för dig ändå”. Men vet ni vad? Jag löste det med. Och det var faktiskt inte ens speciellt svårt.

Nu är jag inne på uppdrag nummer tre och nervositeten har lagt sig. Nu bidrar jag med idéer om förbättringar, jag vågar komma med förslag och jag vågar ta för mig. Och jag tror… nej, jag vet, att jag är uppskattad för det jag gör.

Jag kan. Jag är bra. Men jag är ödmjuk inför uppgiften. Jag är konsult på Mpya Finance!

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: