Konsten att hitta balans och lugn.

Marie Melin, 2024

Vem känner inte igen sig när vi stöter på toppar av arbetsbelastning i vårt arbetsliv som ekonomer? Då vi rusar mellan möten, jonglerar med e-post och deadlines, och stressar med årsbokslut och årsredovisningar. Marie Melin, ekonomikonsult på Mpya Finance, delar med sig av ett bra ”verktyg” för att finna ”balansen”…

För mig fungerar mindfulness, eller medveten närvaro som många säger, som en välbehövlig paus. En paus då jag tar en stund för mig själv för att rikta min uppmärksamhet på nuet – ett sätt att bli medveten om mina tankar, känslor och hur min kropp reagerar, utan att döma.

Mindfulness ger mig verktyg för att hitta klarhet och lugn mitt i den där stressen.

Det bästa med mindfulness är att det är ett kraftfullt sätt för mig att tackla stressen som uppstår när arbetsbelastningen är som högst. Istället för att få panik och reagera impulsivt på stressiga situationer kan mindfulness hjälpa mig att förändra mitt sätt att hantera dem. Genom att vara medveten om stressen kan jag faktiskt välja hur jag vill reagera, vilket minskar stressens negativa påverkan på min hälsa och välmående.

Men det är inte allt. Mindfulness ökar också min förmåga att fokusera och fatta kloka beslut. I en värld där multitasking ofta är normen hjälper mindfulness mig att göra en sak i taget med full uppmärksamhet. Det innebär att jag kan vara mer produktiv och leverera bättre resultat.

Och det bästa av allt är att det är enklare än man tror att integrera det i vardagen. Till exempel kan jag ta korta pauser för att göra en snabb djupandningsövning; bara några minuter för att fokusera på min andning och släppa spänningar kan göra en stor skillnad.

Så sammanfattningsvis, när det är hektiskt i arbetslivet är mindfulness min bästa vän. Genom att träna på medveten närvaro kan jag öka min förmåga att hantera stress, öka min koncentration och fatta klokare beslut. Det är en investering i min hälsa och mitt välmående som gör stor skillnad. När jag tar en kort paus och andas djupt så upptäcker jag hur mindfulness hjälper mig att hitta lugnet.

Och mitt i en arbetstopp så vill man ju gärna göra det. Hitta lugnet alltså 🙂

#halsaochvalbefinnande

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: