Hire me to fire me!

Mpya Finance, 2021

Att anlita en ekonomikonsult, vare sig det är en redovisningsekonom, CFO, Controller eller vad man nu som ekonomikonsult skulle kunna pyssla med, kan ha olika syften. Exempelvis skulle man kunna anlita en ekonomikonsult för att täcka upp för en person som gått hem på föräldraledighet. Eller så kanske någon sagt upp sig och man behöver en ersättare snabbt för att inte tappa fart. Eller så är det helt enkelt för mycket att göra för den nuvarande styrkan på en arbetsplats.

En annan anledning kan vara att man behöver nytänkande, effektivisering eller specialistkompetens i ett utvecklingsskede. Oavsett anledning, så har i alla fall jag och mina kollegor inställningen att ge allt på våra kunders arbetsplats och ge vår bästa push mot utveckling, förbättring och effektivisering i varje uppdrag.

Nyligen pratade jag med en kompis som jobbar som personlig tränare och hon har ett uttryck som jag tycker passar perfekt även i mitt yrke.

“Hire me to fire me”

För en PT innebär detta att man anlitas för att kunden vill lägga om sin livsstil, ändra kosten eller bygga upp en hälsosam kropp. Men i slutändan ska målet alltid vara att kunden klarar sig själv och därför kunna ”sparka” sin personliga tränare.

När jag går på ett nytt uppdrag som ekonomikonsult så har jag samma inställning. Jag vill komma till en arbetsplats och göra min insats för att effektivisera bort mig själv.

Här är några exempel på det:

  • Jag kan tillsammans med mina kollegor komma fram till hur vi skapar synergier i ekonomiavdelningen för att få bort dubbelarbete.
  • Kanske utvecklar vi ett arbetssätt med ett Business Intelligence -system, till exempel Power BI eller Qlik Sense, som får bort onödig manuell rapportering.
  • Ibland inser man att gamla rapporter som skapats av vana aldrig läses eller används.
  • Det kan till och med vara en så ”enkel” grej [passande sarkastisk emoji] som att uppgradera till ett nytt ERP-system som i längden sparar både tid och pengar.

Kort sagt: när man som kund anlitar Mpya Finance, kommer man få en människa som älskar att utveckla och förbättra så till den milda grad att personen ”förbättrar bort sig själv”.

”Var aldrig den ’smartaste’ i rummet” var titeln på en artikel jag skrev förra året och den devisen tycker jag gäller fortfarande! Den du anlitar bör lyfta din avdelning och jobba för att – jag säger det igen – effektivisera bort sig själv.

Så, Hire me to fire me! 

Vi ses! (I alla fall en kort stund, tills jag får sparken. Igen.)

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: