De senaste rekryteringstrenderna 2022. Vi har gjort en spaning.

Malin Skotte, 2022

 • Rekryterarens kunskap färgar av sig på företaget som söker.
  Det är kanske ingen jättehemlighet, men det glöms ibland bort. Rekryterarens insikter om företaget hen rekryterar till, och hens kunskaper, färgar av sig på kandidatens upplevelse av företaget som söker. Rekryteraren är på det viset företagets förlängda arm.
 • Att kunna jobba hemma är en ”deal-breaker”.
  Om det förut var trevligt om möjligheten fanns, är det idag i princip ett krav. De företag som inte ser hemma-jobb som något självklart får svårare att rekrytera.
 • AI blandar sig i rekryteringsprocessen.
  Artificiell intelligens blir allt vanligare för att skanna jobbansökningar, och till och med välja ut kandidater. Här finns chatt-botar till hjälp och till och med röstigenkänning och automatiserade intervjuer utförda av robotar. Det spar tid, men blir det helt rätt?
 • ”Soft skills” allt viktigare.
  Det har varit på tapeten länge. Mjuka värden. Men det kommer att bli allt viktigare. Enligt studier så blir många rekryteringar fel på grund av att personen som anställs saknar grundläggande färdigheter, som förmågan till samarbete, lagarbete, kreativitet och anpassningsförmåga. Hur kan man då få reda på om personen har dessa kvaliteter? Skickliga rekryterare kan.
 • Det är kandidatens marknad.
  Det är kandidaten som väljer, inte företaget. Med den inställningen kommer man som företag längre och kan locka till sig de som passar bäst. Tyvärr är det inte alltid så företag agerar, utan man tror att det finns en kö utanför… Men det finns det inte.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: