Konsten att rekrytera CFO. Det här är vår hemlighet.

Per Cato, 2021

Rätt CFO ska ha stor kunskap och bred erfarenhet, gärna parat med specialistkompetens. Hen ska ha jobbat i minst tio år i en liknande bransch och ha alla utbildningar som finns att få. Det där vet vi och det har vi alla koll på. Men allt är inte erfarenhet som glimmar. En CFOs egenskaper handlar också om det där som är svårt att sätta fingret på, förmågan att förutse, förmågan att se bakom siffror och hitta vad som kan förbättras (eller förhindras) så att verksamheten mår så bra som möjligt. I alla bolag idag pågår också en ständig utveckling som handlar om idéer kring nya affärer, nya inkomst-strömmar, smartare prissättning, analyser av de förväntningar som finns på framtiden och en plan för hur de ska uppnås. Med rätt CFO blir det arbetet ännu vassare. Kort sagt, rätt CFO kan göra en enorm positiv skillnad.

Hur hittar man hen? För det första, som vi skrev ovan, så är det inte självklart att ställa upp kriterier som bygger på vad vi kallar ”Fakta-CV”, och sedan jämföra. Om man säger att personen ska ha minst 10 års erfarenhet, då försvinner ju per definition alla som jobbat i 9 år. Vad missar vi då? För det andra, hur kan vi säkerställa att urvalet av kandidater tar hänsyn till bolagets kultur, människor och utvecklingsfas, och inte bara arbetsuppgifter?

Att ta fram 30 CV och presentera dem för en kund som kanske inte har allt detta klart för sig, är ingen bra process. Därför har vi på Mpya Finance valt en annan väg. Och tack vare vårt breda och djupa nätverk (ja, både brett och djupt, det blir så efter många herrans år i branschen), kan vi säkerställa att vår väg är både snabbare och mer träffsäker.

  • Vi känner i princip varenda CFO i skåneregionen. Om inte personligen, så i alla fall mer än bara på papper. Vi kan deras personlighet, deras drivkrafter, deras kunskap och deras bästa egenskaper. Så går det när man har ett nätverk med bara ekonomer.
  • Vi går på djupet kring företagets behov, kultur, utmaningar och var företaget är på väg. För oss handlar ”matcha” inte bara om att matcha ett CV mot kriterier, utan också att matcha människor till ett sammanhang där de kan blomma, och matcha människor till ett företag som gör att den gamla klyschan 1+1=3 blir verklighet.
  • Sanningen. Vi lovar, om du som kund har önskemål om en fullfjädrad super-CFO som har jobbat med de bästa, men tänker betala för en nyutexaminerad… Då säger vi sanningen: ”det kan du glömma”. Vi ödslar inte din tid.
  • Vi diskuterar brett och tar en djupdykning i vårt nätverk, men sedan trattar vi ner till 3 till 5 kandidater, som vi då har matchat mot den profil vi har diskuterat fram under gång. 3 till 5 kandidater som vi känner väl, som vi har pratat med, som är taggade och nyfikna, och framförallt – är helt RÄTT för jobbet.
  • Nu börjar det roliga. Och det svåra.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: