Ekonomen som jobbar med samma attityd som en Rumpnisse. Möt Robert Bodén.

Robert Bodén, 2022

Vi har en världsmästare i innebandy på tråden. 11 säsonger i landslaget. Två VM guld och fem SM Guld (med Lockerud), för att nämna några av medaljerna. Robert Bodén, spelade sin sista match 1998, men har sedan dess varit djupt involverad i svensk innebandy, både som analytiker och tränare. Robert är idag assisterande coach till Partilles damer.

Men hur kom du in på ekonomi och blev ekonom?

Som alla vet så kan man inte leva på innebandy, i alla fall inte på min tid, så jag insåg tidigt att det var läge att hitta något att falla tillbaka på. Det blev ekonomi och controller. Det var 1996, och jag drogs till småföretagsekonomi. Jag har alltid varit intresserad av det entreprenöriella.

Fick du jobb direkt efter?

Nej, det var finanskris och svårt att få jobb efter utbildningen, så jag började som ordermottagare på ett företag som tillverkade kretskort. Där byggde jag upp deras ISO-9000 system.

Vad gör du idag?

Idag är jag konsult på Mpya, sedan två år. Innan dess var jag bland annat tio år på Poolia som ekonomikonsult. Där var jag i olika omgångar på Volvo, men sedan kom pandemin… allt stannade av och jag var tvungen att söka mig nya vägar. Då var det en god vän som var konsult som tipsade om Mpya.

Är det något Mpya gör annorlunda jämfört med de arbetsgivare du haft innan?

Det är så många arbetsgivare som pratar om att de anställda är deras viktigaste resurs, men det blir bara ord, ett fint dokument… Med Mpya är det annorlunda. Här tar man verkligen hand om sina anställda. Det är i både stort och smått. Ibland får vi små presenter, haha, det låter kanske lite men det är en gest av uppskattning som i alla fall inte jag är van vid. På Mpya är man genuint intresserade av människan. Hela människan. Man pratar om att må bra både på jobbet och fritiden.

Är det inte bara prat?

Nej, verkligen inte. Det finns mycket tid och inspiration till att träna till exempel. Själv lägger jag 20 till 30 timmar i veckan på innebandy, så jag är inte med på alla träningsaktiviteter, men jag har ett annat exempel: Jag var på ett uppdrag som var stressigt och rörigt, där jag inte mådde så bra. Uppdraget tog all energi, på ett dåligt sätt, och när jag nämnde det för min chef så gick det snabbt som tusan att ordna ett nytt uppdrag åt mig. 

Vad är det roligaste med att vara ekonom?

Man skulle kunna säga siffror, men jag gillar processerna som leder fram till siffrorna. Att förstå systemen som skapar siffrorna. Jag gillar system-tänk, och produktion. Jag var ju många år på Volvo. Och jag gillar att ifrågasätta. Lite som en Rumpnisse som hela tiden frågar ”varför gör vi på detta viset?”. Har man inget bra svar så tycker jag om att söka lösningar.

Vad är det bästa med att vara ekonomikonsult?

Man kan vara ganska ärlig sitt arbete. Man behöver inte tänka på karriär och karriärvägar på samma sätt. Det är skönt tycker jag. Sedan är det förstås variation; nya människor, nya företag. Ekonomi är ju på ett sätt samma överallt, men det finns olika sätt att göra det på och olika sätt att följa upp. Det lär man sig mycket av.

Okej, en sista: Det bästa med Mpya?

Sveriges bästa arbetsgivare, skulle jag säga. Mpya tar hand om sina anställda, hittar på många gemensamma aktiviteter, och bryr sig på riktigt. VM-guld till Mpya tycker jag.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Relaterade artiklar

Connect
Vill du att vi håller dig uppdated med jobb, event och nyheter