Hur kommer det gå för oss ekonomer? (Dagbok under en pandemi.)

Anna Lannerhjelm, 2020

Under pandemin har vi dagligen fått frågan om hur det ser ut för oss ekonomer? Finns det några tillgängliga uppdrag? Hur många rekryteringsuppdrag har ni? Vad är er syn på läget? Kommer marknaden att återhämta sig? Eftersom vi tror på transparens och öppenhet, den som delar får tillbaka, så tänkte jag sammanfatta vår upplevelse under de senaste månaderna. Både det jobbiga och det mer hoppfulla.  

Men innan jag börjar: Vi är inte facit på hur det ser ut för alla överallt, men eftersom vi jobbar med många olika kunder (vi har cirka 200 kunder inom olika branscher, företrädesvis i storstadsregionerna), allt från resebolag, telekom, apoteksbolag, ”dryckesbolag” och spelbolag, konsultbolag, tillverkande bolag, livsmedelsbolag och läkemedelsbolag, så har vi en hyfsad bild över ”läget”. Eftersom de flesta branscher behöver en ekonomifunktion i någon form, har vi med andra ord med en fot nästan överallt. Vi är resultatet av många företag.

6 månader med Mpya…

Mars var lite av en traumatisk upplevelse. Vi hade flertalet konsulter ute på uppdrag på de större resebolagen. Här var det ingen diskussion om vad de behövde göra. På ett par veckor gick våra konsulter av sina uppdrag. Några konsulter avslutades också helt ologiskt, mer av rädsla än logik, men stopp blev det. Lika snabbt slutade kunderna att rekrytera. Allt sattes ”on hold” eller sköts upp. Ingen rekrytering och flertalet konsulter utan uppdrag. Det personliga mötet försvann också. Vilka konsekvenser skulle det få?

I april märkte vi att ganska många ekonomer blev av med sina jobb. Antingen hann man inte börja på sitt nya jobb eller så hade man jobbat kortast tid. Företagen drog åt överallt. Nu började det också ringa in allt fler underkonsulter (egenkonsulter) som blivit av med sina uppdrag. De som var underkonsulter och gick av ett uppdrag under våren fick det tufft och speglar delvis att antalet sökande till våra rekryteringsuppdrag fördubblades på en månad. Konsultuppdrag som innehöll olika förändringsprojekt blev enkla att avboka. Nu var det ”need to have” som prioriterades.

I mitten av april hade också de flesta kunderna förstått att kvalificerade ekonomer var en kritisk kompetens och att det var ok att korttidspermittera och anlita konsulter samtidigt. Vi kunde möta kundernas korttidspermitteringsönskemål så ”avbokningarna” för oss minskade. Rekryteringsverksamheten hade fortfarande det lugnt.

I maj kom värmen och för första gången kunde vi så smått luncha med några kunder utomhus. Nu började det ringa igen i telefonen igen. Hör och häpna… Företag hörde av sig för att de behövde rekrytera chefer som CFO, Redovisningschefer och Controllerchefer. Det blev viktigt att få in dessa permanent.

I juni började kunderna så smått anlita konsulter igen. Några kunder fick väldigt mycket att göra. Här sticker livsmedelsbolagen ut, vilket troligen bidrog till att Skåne legat mest stabilt under hela perioden. Det började även ta fart i Stockholm. Men Göteborg fick inte samma gensvar. Industrins nedgång satte och sätter troligen agendan för de flesta företag i Göteborg.

Hur ser det då ut nu?

För tjänstesektorn sjönk Sveriges index kraftigt i mars och april. Sedan dess har PMI* för tjänster och industrin gått i rätt riktning, men det är ju från en låg nivå. I juli klättrade värdet över 50, och i september till 55,3 vilket betyder att indexet nu åter befinner sig i tillväxtzonen.

Efter sommaren har vi fortsatt högre efterfrågan i vår rekryteringsverksamhet och på chefsroller. Vi kan bara konstatera att i osäkra tider vill man stärka upp kontrollen och samtidigt ta bort allt ”nice to have”. Skåne är tillbaka på samma nivå som 2019. Bra tryck på rekryterings och konsultsidan. Göteborg upplever att konsultsidan har behov, men kunderna är försiktigare med att anställda. I Stockholm är det bra tryck på rekryteringsverksamheten och antalet konsultuppdrag är ok, men inte uppe på samma nivå som innan årsskiftet.

Det är många fler som söker jobb idag än för sex månader sedan, och kanske störst ökning i det tyngre segmentet. Det är fortfarande en brist på Business Controllers och redovisningsekonomer. De har mycket att välja på.

Skulle jag våga se mig om efter nya utmaningar? Absolut! Så pass har det faktiskt återhämtat sig. Går du i tankarna att säga upp dig, utan nytt jobb, så bolla med någon hur det ser ut innan. Men, ibland måste man säga upp sig ändå, och då kan jag som sagt ge dig positiva signaler om att marknaden är på gång. Trenden på lite längre sikt är att företagen har högre andel konsulter än för 10 år sedan. Den trenden är här för att stanna. Jag tror, jag är till och med säker på, att vi i framtiden kommer se en annorlunda arbetsmarknad. Men det är en helt annan artikel.

Anna Lannerhjelm, VD Mpya Finance

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: