Vill jag att mina barn ska bli ekonomer?

Mpya Finance, 2020

Jag fick frågan häromdagen och satte mig ner och funderade. Jag vill naturligtvis att mina barn ska jobba med precis det de vill. Jag stöttar dem hela vägen. Men om de väljer samma bana som sin mor, vad kan de vänta sig? Och har jag några goda råd att dela med mig av? Här kommer mina samlade tankar:

Kära barn,

Du funderar på att bli ekonom. Själv gick jag ekonomlinjen på gymnasiet, och tyckte det var skittråkigt (T-konton, usch…). Det var inte förrän efter gymnasiet, då jag jobbade ett år som ekonomiassistent, som jag fick upp ögonen för hur kul ekonomi faktiskt är. Då sökte jag till Handels i Göteborg och pluggade till civilekonom. Det har jag inte ångrat en sekund. Jobbet är fortfarande, 15 år senare, otroligt roligt. Som ekonom får du en unik möjlighet att lära känna olika branscher. Du kommer kunna jobba i stora internationella koncerner eller i mindre bolag, kommunala eller privata. Du kommer kunna jobba i start-ups eller i familjeföretag. Du kommer kunna jobba med tillverknings- och försäljningsbolag, fastighetsbolag, kommuner, livsmedel och IT… till och med i bolag som sysslar med dataspel och ”gaming”! Få yrken erbjuder en sådan palett av möjligheter.

Du kommer att få vara nära verksamheten och du kommer kunna påverka och vara en del av helheten. Ibland sitter du i ledningsgruppen, eller så är du länken mellan verksamheten och ledningsgruppen. Din roll och det du kan, är enormt viktigt för alla företag. Finns det någon nackdel, så är det att ekonomyrket bygger på några, vad ska vi säga, arbetstyngda toppar. Jul och nyår (som du säkert har märkt), men för mig är det också en del av nerven. Då är det match. Då stänger man böckerna och börjar på ny kula. Det ger mig energi, jämfört med om det hade varit samma lunk året om.

Sen, när du kommer hem, kommer du att ha stenkoll på familjens ekonomi. Även om du inte behöver vara ekonomichef hemma, så är det en trygghet att förstå ekonomi på det sättet du gör; det blir lugnare, det blir mer ordning. Du kan dessutom med lätthet tacka ja till att bli kassör i din älskade förening, eller i din bostadsrättsförening. Något som kan ge vänner för livet.

Så, nu när du har bestämt dig, kommer några goda råd från din mamma, civilekonomen.

  • Jobba gärna som ekonomiassistent under studietiden. Då lär du dig grunderna och har en helt annan förståelse för jobbets alla delar när du kommer ut i yrkeslivet.
  • Var med ute i organisationen, var synlig och kommunicera. Även om det kan vara tryggt att sitta i sin kammare, kommer du få mer ut av ditt jobb om du pratar med alla andra på företaget. Alla anställda är lika viktiga och man lär av varandra. Det blir dessutom lättare att förklara dina delar för kollegorna genom att förstå hur resten av organisationen fungerar och arbetar.
  • Allt blir inte exakt som man lärt sig i skolan. Saker händer, saker förändras snabbt, företag ligger olika långt framme. Var ödmjuk, var nyfiken och ha stora öron.

Allt gott, Mamma Hanna

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: