Från ekonomi till ganache, och tillbaka.

Gabriella Säfström, 2024

Några tankar om mod

Jag ser inte på mig själv som en modig person, men när jag tänker efter så har jag ju faktisk gjort några modiga saker i mitt liv. Jag ska nu berätta om två av dem: 1. när jag valde att avsluta en anställning för att starta eget i en för mig helt ny bransch, och 2. när jag sedan valde att lägga ned den verksamheten och återgå till att jobba med ekonomi.

Kanske var det den berömda 40-årskrisen som gjorde att jag bestämde mig för att lämna en trygg och bra anställning för att starta eget i en tuff bransch. Kanske var det bara slumpen som gjorde att det skedde just då. Saken är i alla fall den att jag kom till en punkt i mitt liv då jag av olika anledningar började ifrågasätta om det verkligen var ekonomi jag skulle ägna mig åt i resten av mitt liv. Jag hade ju så många andra intressen och det fanns ju så många möjligheter att utforska, men som huvudsaklig försörjningskälla hade jag ju aldrig testat något annat. Skulle det inte passa mig bättre att jobba med något kreativt som jag verkligen brann för och som jag kände passion inför?

Efter en tids grubblande bestämde jag mig till slut för att testa drömmen om att få jobba med choklad på heltid.

Choklad dygnet runt

Jag skaffade en lokal där jag byggde ett kök och ägnade snart all min vakna tid åt att temperera choklad, rosta nötter, koka kola och mixa ganache, men också åt att planera sortiment, skapa recept och utforma egna pralinaskar. En drömtillvaro på många sätt, men också oerhört slitsamt och ganska ensamt. Jag insåg också hur svårt det var att tjäna pengar på tidskrävande hantverk, framför allt när man som jag inte var beredd att kompromissa ett endaste dugg med kvaliteten. När jag till slut kom till en punkt där jag var tvungen att välja mellan att skala upp eller att skala ned så valde jag det senare. Jag var inte beredd att investera i större maskiner och en fysisk butik och att anställda personal. Det visade sig att jag helt enkelt inte hade rätt passion för yrket, även om passionen för choklad förstås lever kvar.

Tillbaka till balansen – tillbaka till ekonomyrket

Jag insåg att det jag sökte i livet inte var ett yrke som jag brann för på det sättet, utan att det var snarare den åtråvärda balansen jag ville ha – balansen mellan arbete och fritid, social samvaro och egen tid, energifyllda aktiviteter och eftertänksamhet, analytiskt tänkande och kreativitet, att vara en del av ett team och att stå på egna ben.

Jag bestämde mig alltså för att återgå till ekonomyrket (pralintillverkning fick bli en hobby). Jag saknade tryggheten i att vara anställd, jag saknade ett trevligt kontor att gå till, kollegor att bolla med, och jag saknade kluriga tankenötter och tillfredsställelsen det ger att få lösa problem.

Vad har jag lärt mig? Massor!

Vad har jag då lärt mig av denna resa? Jo, en mängd saker om mig själv och om att driva företag, men också om att distans till saker och ting kan förändra ens perspektiv och inställning. Att få ägna några år åt något helt annat än det jag tidigare sysslat med utvecklade mig som person och gav mig ny energi och nya glasögon att se på min omvärld genom. Det känns som att jag har fått en nystart i min karriär som ekonom – en nytändning där jag, likt mig själv som nyexaminerad, kan känna glädje och spänning över siffror och ekonomiska frågor. Jag kan återigen känna den där nerven som jag kände i början då allt var nytt, och som konsult får jag dessutom möjlighet att känna den om och om igen då jag regelbundet ställs inför nya utmaningar.

Modet att testa en dröm, och modet att släppa en dröm.

När man satsat allt man har och byggt upp något man är riktigt stolt över så krävs det faktiskt en hel del mod för att våga ta ett steg tillbaka och inse att det ändå inte känns helt rätt… att man kanske borde återgå till det man gjorde innan… Fast på ett nytt sätt.

Jag hade modet att våga testa något nytt. Och trots att det i slutändan inte blev ”rätt” för mig så blev det inte heller fel. Resan gav mig värdefulla erfarenheter och lärdomar och ledde fram till den jag är idag. En chokladhantverkare som jobbar som ekonom.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: