Ekonomirekrytering i framtiden.

Linda Målberg, 2020

Hur ser rekryteringstrenderna ut och var hittar vi ekonomerna i framtiden? Hur påverkar den digitala utvecklingen jobbsökandet och kommer det att finnas platsannonser om 5-10 år? Vi ser flertalet trender som kommer vara spännande att följa. En tydlig trend är att ekonomer i större utsträckning vill bli “hittade” istället för aktivt söka jobb själva, så kallat passivt sökande. Det innebär att du som ekonom bör finnas tillgänglig för andra att hitta dig. Du blir med andra ord själv ansvarig för ditt eget varumärke i framtiden.

Om 5-10 år kommer traditionella vägar som jobbsajter och tidningar troligen vara ute. Här för att stanna ser vi både “Employer Branding” och “Personal Branding”. Tar vi dessa två och för samman dem med en stark digital teknisk utveckling, kan vi börja se in i framtiden. Det innebär att både företag och jobbsökande kommer ha samma utmaning, att göra sig attraktiva och synliga.

Det pratas mycket om det personliga varumärket och hur viktigt det är att vi syns på rätt ställen och på rätt sätt. Ska vi nu bli våra egna PR byråer? Ja på ett sätt. Vill du göra det lite enklare anlitar du dina egna “Managers” så kallade rekryteringsföretag. De kan sondera terrängen och kontakta dig när något intressant dyker upp. Du behöver bara göra lite jobb i början och sedan jobbar de åt dig.

Vilket rekryteringsföretag ska jag då kontakta? De rekryteringsföretag som har bestämt sig för att investera i den senaste tekniken, kommer bli vinnarna. Övriga kommer sakta tappa. Det är dyrt med teknik och en tuff utmaning, framför allt för större aktörer. De sitter fast i stora investeringar och system som måste kompromissa för koncernens verksamheter. De blir helt enkelt inte spetsiga.

Vad kan då ny teknik egentligen göra? De nya systemen hämtar strukturerat hem information, har effektiva sökmotorer och intelligenta verktyg, så kallade ”spindlar” som är ute och letar efter digitala avtryck. Men detta finns redan här och nu. Vem vet vad framtiden har att erbjuda? Det händer mycket och går snabbt, så det blir intressant att följa utvecklingen.

Här kommer några råd på vägen, in i framtiden

  •  Vem du vill göra dig attraktiv för? Det påverkar lite ditt budskap, vem du ska nätverka med och vad du ska trycka på. Det är viktigt att du gör dig synlig i den framtida passiva världen.
  • Håll dig uppdaterad på LinkedIn. Var kortfattad och lyft fram det väsentliga i jobbet.
  • Kontakta ett par tre seriösa rekryteringsaktörer som kan hjälpa dig hålla utkik efter drömjobbet. Fråga vilket system de använder. Varför lägga tid på att träffa aktörer som inte är framtidssäkrade?
  • Bygg upp en relation med någon rekryteringskonsult du får förtroende för som förstår ekonomi och både lyssnar och ger goda råd.
  • Bygg upp relationer med olika personer som kan hjälpa dig. Det kan vara CFO/ekonomichefer, ett ekonominätverk, en mentor eller ideella engagemang. Alla vägar hjälper dig.
  • Ät lunch utanför jobbet. Kom iväg och träffa nya människor! Alltför många tänker att det löser sig den dagen de vill byta jobb, men det kan ta upp till ett år.

Det passiva jobbsökandet kommer att öka i framtiden. Det kommer kräva att du själv bygger upp dina broar till nya möjligheter. Varför inte agera redan nu för att framtidssäkra din egna karriär? Välkommen till Mpya Finance.

Vi kan connecta på fler sätt om du vill:

Vi kan connecta på fler sätt om du vill: